Підводне телебачення (CCTV)

CCTV – це абревіатура англійського словосполучення Closed Circuit TeleVision, тобто система замкнутого телебачення, що дозволяє транслювати сигнал з підводної відеокамери на монітор в режимі реального часу.

Як технологія “підводне телебачення” використовувалася ще в минулому столітті, точніше з 1947-го року. На острові Бікіні в Тихому океані американці провели випробування атомної бомби, а для того, щоб визначити наскільки серйозні пошкодження після вибуху випробували вперше систему підводного телебачення щоб уникнути зараження радіацією водолазів. З тих пір подібні трансляції допомагали визначати точне місцезнаходження підводних об’єктів, оглядати підводні частини судів, інші гідротехнічні споруд. Але в той період телекамера не володіла достатньою чутливістю для точного зображення і його передачі на поверхню.

Подводное телевидение (CCTV)

Сьогодні відеоспостереження, підводна відеозйомка, CCTV є звичною процедурою як для комплексної системи безпеки, так і для пошуку затонулих об’єктів. Також за допомогою CCTV проводиться підводний огляд суден, так як підводне телебачення допомагає проводити якісний бездоковий огляд підводних частин корпусу, причому контроль роботи водолазів здійснюється з поверхні так само, як і зв’язок з ними. Підводне телебачення (CCTV) дає можливість отримати актуальну інформацію про реальний технічний стан, наявність чи відсутність несправностей у всіх об’єктах, що досліджуються. Водолазне обстеження за допомогою CCTV проводиться в режимі он-лайн (реального часу), також можливий запис на носій для детального перегляду і аналізу відомостей.

Наводимо короткий перелік даних, які дозволяє отримати CCTV:

  • Для кабельних ліній або трубопроводів – висотне і планове положення, а також інформацію про недостатньо заглиблені або провисаючі ділянки;
  • Для підводних металоконструкцій – наявність або відсутність дефектів геометрії, корозії, відомості про захисні покриттях, про товщину металу;
  • Для судна – дефектація судна, що не вимагає докування, огляд судна на плаву, коли CCTV дає інформацію про наявність пошкоджень після посадки судна на мілину, при зіткненні з іншими підводними об’єктами, а також відомості про ступінь обростання. CCTV дозволяє оцінити рівень зносу лакофарбових покриттів, протекторів перед докуванням;
  • Для водозабірних споруд і каналів – підводне телебачення дає інформацію про стан захисних пристроїв, про наявність чи відсутність засмічення.

Системи підводного відеоспостереження можуть бути аналогові і цифрові. Якого типу не була б система відеоспостереження, вона складається з камер, які можуть фіксувати інформацію на заданій глибині, зі спеціального обладнання, що передає сигнали, приладів візуального контролю, пристроїв запису. Підводне телебачення найчастіше – це провідні аналогові камери або цифрові монохромні камери, захищені вологонепроникним корпусом. Камери оснащуються системою світлодіодів або інфрачервоним рефлектором для гарного освітлення досліджуваних об’єктів. Сигнал передається по спеціальному посиленому кабелю, а оцінка інформації за допомогою дисплея. Сучасна система CCTV може бути повністю незалежною за рахунок живлення від акумуляторної батареї.

Підводне телебачення (CCTV) сьогодні стало невід’ємною частиною процедури підводного інспекції судів і технологією, що дозволяє побачити найдрібніші деталі практично на будь-якій глибині, в будь-якій точці світу, де є водна стихія.

Меню