Обслуговування рибозахисних споруд

Під час проектування рибогосподарських водойм особлива увага приділяється розробці рибозахисних пристроїв – споруд або комплексу споруд, які призначені для забезпечення захисту риби і запобігання її загибелі або пошкодження під час руху у безпечну зону. Крім цього на підприємствах застосуються як рибонаправляючі, так і рибозахисні споруди, що не дають можливості рибам потрапити в небезпечні для них зони, якими можуть бути, наприклад, греблі, гідроелектростанції і т.д. Рибозахисні споруди дозволяють захистити мальків, личинок і дорослу рибу від всіляких небезпечних зон, перенаправивши її у безпечні ділянки водойм.

Типи рибозахисних споруд

На сьогоднішній день рибозахисні споруди прийнято поділяти на три групи:

Рибозахисні споруди на водоймі

1. Механічні споруди – це пристрої, що створюють механічну перешкоду для риби перед водозабірною спорудою. Даний вид рибозахисних споруд є найбільш популярним у світі через їх досить просту конструкцію і доступністю на ринку. Механічні споруди, в залежності від характеру використовуваної перепони, діляться на:

  • рибозагороджувачі із фільтрами, такі як грати, тини, дамби, кам’яні начерки і фільтри різних конструкцій;
  • сітчасті рибозагороджувачі: плоска сітка, стрічкові обертові сітки та сітчасті обертові барабани

Залежно від способу відведення риби у рибовідвід виділяють наступні механічні споруди:

  • рибозагороджувачі з рибовідводом, такі як плоска сітка, нескінченна стрічка, що переміщається і сітчасті обертові барабани;
  • рибозагороджувачі без рибовідвода: сітчасті конуси.

2. Гідравлічні рибозахисні споруди – це пристрої, що створюють перед водозаборами гідравлічні умови, які перешкоджаю попаданню риби в водозабір і направляють її в безпечні зони водойми. До гідравлічних рибозахисних споруд широкого застосування можна віднести перепони, рибозагороджувачі у вигляді парасоль, відбійні козирки, жалюзійні рибозагороджувачі і рибозагороджувачі заглибленого типу. При цьому, серед перерахованих вище пристроїв, жалюзійні рибозагороджувачі і рибозагороджувачі заглибленого типу є найбільш надійними.

Створення рибозахисного пристрою

3. Фізіологічні споруди – це пристрої, які використовують поведінкові реакції риб на різноманітні подразники, викликаючи у риб переляк або, навпаки, притягуючи їх. Фізіологічні споруди можуть впливати на зір, слух, органи бічної лінії і дотик риб. При цьому, для захисту риб можуть застосовуватися як окремі подразники, так і їх комплекс, що дозволяє запобігати попаданню риби у водозабір, не перешкоджаючи, при цьому, руху води. До фізіологічних рибозахисних пристроїв відносяться електричні рибозагороджувачі .

Послуги «Дайвінг Марін Сервіс» в області рибозахисту

Під час експлуатації рибозахисних споруд виникає необхідність їх очищення або заміни в зв’язку з негативним впливом водного середовища. Корозія металу, обростання різноманітними водоростями та іншими морськими організмами, замулювання – головні проблеми з якими стикаються рибні господарства. Тому планове обстеження рибозахисних пристроїв, їх очищення, ремонт і заміна – це необхідний комплекс заходів, що забезпечує надійний захист риби від загибелі або пошкоджень.

Установка рибозахисних пристроїв

Компанія «Дайвінг Марін Сервіс» надає широкий спектр послуг у сфері рибозахисту:

  • обстеження рибозахисних споруд;
  • дефектація рибозахисних споруд;
  • ремонт рибозахисних споруд;
  • створення і установка нових рибозахисних споруд.

Популярні питання-відповіді по темі “Обслуговування рибозахисних споруд”

Що таке рибозахисна споруда?

Рибозахисна споруда – це гідротехнічна споруда або пристрій, який призначений для запобігання попаданню молоді риб, яка пасивно переміщається з потоком, в водозабір і її загибелі або для відведення риби в більш безпечне місце водойми. У випадки незастосування рибозахисних пристроїв на греблях, гідроелектростанціях, насосних станціях і т.д., завдається велика шкода рибному господарству водойми.

Які бувають типи рибозахисних споруд?

Рибозахисні споруди діляться на три типи (групи): механічні, гідравлічні і фізіологічні.

  • Механічні рибозахисні споруди, які отримали найбільше поширення в нашій країні, являють собою механічну перешкоду перед водозабірною спорудою. Рибозагороджувачі, в свою чергу, поділяються за характером використання перепони (фільтруючі і сітчасті) та способом відведення риби (з рибовідводом і без рибовідводу).
  • Гідравлічні рибозахисні споруди створюють гідравлічні умови, які перешкоджають попаданню риби в водозабір і направляють її в більш безпечне місце водойми за допомогою рибовідводу.
  • Фізіологічні рибозахисні споруди використовують поведінкові реакції риб на різні подразники, щоб притягнути рибу або навпаки її налякати (відвадити від водозабору).

Що таке обстеження рибозахисних споруд?

Обстеження рибозахисних споруд – це цілий комплекс робіт, що спрямований на виявлення дефектів і складання рекомендацій по їх усуненню. Для обстеження формується комісія, яка складається з представників розробника рибозахисної споруди, фахівців водолазної компанії, яка має всі допуски і дозволи для проведення відповідних робіт, і представників територіального органу рибоохорони. Після проведення обстеження складається акт і рекомендації з експлуатації споруд.

Наша компанія має досвід обстеження, ремонтів та виготовлення рибозахисних споруди на території України

Меню