Підводне обстеження гідротехнічних споруд

Експлуатаційні режими використання морських, річкових, портових та інших гідротехнічної споруд в принципі однотипні, оскільки всі конструкції гідротехнічних споруд (ГТС) підкоряються одним і тим же технічним правилам.

Але відмінності все ж є – це величина експлуатаційного навантаження. Зрозуміло, чим більше навантаження, тим більше і ризик різних підводних пошкоджень, а, отже, і аварій. Саме тому обстеження гідротехнічних споруд (ГТС) сьогодні стало невід’ємною частиною загального робочого процесу будь-якої гідротехнічної споруди.

Безпека гідротехнічних споруд (ГТС) передбачає регулярну інспекцію, обстеження гідротехнічних споруд (ГТС), обстеження портів та обстеження причалів. Мета подібних заходів – оцінка безпеки експлуатації для запобігання різних гідротехнічних аварій, підготовка до планового або позачергового ремонту або до реконструкції.
Порти і гідротехнічні споруди

Морські гідротехнічні споруди (ГТС), яким найчастіше потрібен підводний огляд, – це причальні набережні, пірси, огороджувальні моли, берегоукріплювальні буни і хвилеломи, хвилевідбійні стінки.

Річкові гідротехнічні споруди (ГТС), які вимагають такої процедури, як підводна інспекція, – це водозбірні бетонні і глухі греблі, а також дамби.

Підводний огляд гідротехнічних споруд

Підводний огляд, опосвідчення передбачає цілий комплекс заходів, в числі яких:

  • Загальна перевірка конструкції гідротехнічних споруд (ГТС);
  • Детальна перевірка конструкцій, її елементів на предмет відповідності проектної документації;
  • Оцінка технічного стану, виявлення можливих дефектів і пошкоджень;
  • Перевірка і оцінка стану матеріалу, з якого виготовлені конструкції гідротехнічних споруд (ГТС).

Також підводна інспекція гідротехнічних споруд передбачає, за необхідності, випробування споруд, спостереження за станом конструкції у випадку впливу динамічних та інших навантажень.

Водолазне обстеження гідротехнічних споруд (ГТС) включає в себе ретельний огляд підводної частини споруди разом з обстеженням зони змінного горизонту водного середовища і знаходиться перед ним смуги ґрунту. Специфіка і зміст програми огляду залежить від того, чи буде підводний огляд плановим, тобто передбаченим наперед або позачерговим. Перед тим як приступити до огляду та опосвідчення, компанія, яка проводить водолазне обстеження, збирає пакет технічної документації, включаючи креслення. Група фахівців – водолазів, – забезпечується спеціальним обладнанням, за допомогою якого проводиться обстеження підводних частин гідротехнічних споруд:

  • Вимірювальний інструмент, такий як рулетки, промірні лот, футшток (трубка з чотирьох ланок, що має сантиметрову шкалу), лінійка з движком, який фіксується гвинтом, торси і рейки, кутомір-креномір (з фіксацією маятника), глибиномір.
  • Інструменти і оснащення для зачистки підводних поверхонь – скребки, металеві щітки, напилки.
  • Спеціальне обладнання для запису, зберігання та передачі інформації – фото і відеоапаратура, при необхідності – CCTV.

Підводне обстеження

Крім того, якщо підводна інспекція проводиться в досить каламутній воді або в затінених, закритих місцях і спорудах, водолази забезпечуються освітлювальним обладнанням.

Обстеження підводних частин гідротехнічних споруд

Обстеження підводних частин гідротехнічних споруд також включає в себе підводний огляд навколишньої акваторії і дна біля причалів, оглядається дно і під мостами і в інших зонах руху суден. Так виявляють захаращення, затонулі предмети, підмиви та промоїни. За результатами подібного огляду складаються профілі і карти дна.

Вся інформація, отримана в процесі підводного огляду, оформляється у вигляді актів, документів, що описують стан конструктивних споруд, графіків. До звітів додаються фото і відеоматеріали. В окремих випадках замовнику надається попередня інформація, на основі якої проводяться додаткові роботи – випробування або більш детальна інспекція підводних частин гідротехнічних споруд.

Популярні питання-відповіді по темі “Підводне обстеження гідротехнічних споруд”

Що таке гідротехнічна споруда (ГТС)?

Гідротехнічна споруда (скорочено, ГТС) – це об’єкт для використання водних ресурсів (ґрунтових вод, річок, озер, морів), а також для запобігання шкідливого впливу води на навколишнє середовище (боротьба з розмивами берегів, повенями і т.д.). За допомогою ГТС здійснюються різні види водогосподарської діяльності: здійснюється водний транспорт, регулюються витрати та рівні води, створюються водосховища і т.д.

Які бувають види гідротехнічних споруд?

Оскільки спектр застосування гідротехнічних споруд дуже великий, існує кілька класифікацій ГТС:

  • За типом водотоку або водоймища гідротехнічні споруди поділяють на річкові, морські, озерні або ставкові, внутрішньосистемні або мережеві і підземні.
  • За умовами взаємодії з водотоком або водоймою і за характером виконуваних функцій ГТС бувають: водопідпірні (дамби, греблі та ін.), водопровідні (трубопроводи, гідротехнічні тунелі, канали, лотки та ін.), водозабірні, водоскидні (глибинні водоскиди, водозливи і пр.) і регуляційні (берегоукріплювальні споруди, струмененапрямлені дамби та ін.).
  • За цільовим призначенням гідротехнічні споруди бувають загального призначення і спеціальні.
  • За умовами використання річкові ГТС поділяються на постійні, які використовуються при постійній експлуатації і тимчасові.

Що таке водолазне обстеження гідротехнічних споруд?

Водолазне обстеження гідротехнічних споруд – це комплекс спеціальних технічних робіт, що виконується водолазами під час будівництва ГТС (для визначення положення і стану підводних елементів споруди) або в процесі експлуатації (для виявлення пошкоджень). При обстеженні підводної частини гідротехнічних споруд виконується фото- і відеофіксація виконаної роботи. Крім того компанія, що виконує роботи, повинна мати сертифікацію. Фахівці «Дайвінг Марін Сервіс» мають всі необхідні дозволи для підводного обстеження ГТС в Україні.

Які існують методи обстеження підводної частини гідротехнічних споруд?

Водолазні фахівці, проводячи обстеження гідротехнічної споруди, застосовують наступне методи:

  • Візуальний – зовнішній огляд і водолазне обстеження з використанням фото- і відеозйомки. Під час такого огляду можна виявити корозію поверхонь, тріщини, обростання конструкцій, розмиви ґрунтових основ і інші дефекти.
  • Приладно-інструментальний – обстеження укосів і дна споруди за допомогою гідролокатора. Цей метод дозволяє оцінити поверхню дна, визначити сторонні предмети і оцінити міцність бетону.

Фахівці нашої компанії використовують сучасне обладнання для виконання вище описаних методів обстеження ГТС.

Меню