Підводний огляд підводної частини корпусу судна на плаву

Всі без винятку судна піддаються впливу водної, морської стихії, а їх конструктивні елементи зношуються і потребують постійного профілактичному і плановому ремонті.

Підводний огляд підводної частини корпусу судна на плаву

Для того, щоб судно перебувало у стані постійної експлуатаційної готовності, необхідно в певні терміни проводити огляд, в тому числі підводний огляд, і своєчасні ремонтні роботи.

Визначення поняття “Підводний огляд судна”

Підводний огляд – це планова, або позапланова, але необхідна в силу певних обставин інспекція, експертиза ризиків. Підводна інспекція Підводна інспекція стану корпусу судна – це процедура яку потребує кожне судно, незалежно від його типу і вантажопідйомності. Підводний сюрвей отрібен для оцінки загального та детального технічного стану підводної частини корпусу судна перед докування, перед покупкою або продажем судна, а також як обов’язкова частина комплексу заходів, затверджених класифікаційними товариствами.

Підводний огляд підводної частини корпусу судна на плаву

Інспекція суден проводиться в доці, а також на плаву. Згідно з офіційними правилами підводний огляд (опосвідчення), а також оцінка стану підводної частини корпусу судна, коли воно знаходиться на плаву, можлива лише при наявності спеціального інструментарію та обладнання, за допомогою якого повинні проводитися заміри, відео і телевізійна зйомка, система трансляції зображення на монітор в режимі реального часу (CCTV або підводне телебачення). Подібна дефектация судна на плаву без необхідності докування, дає можливість провести якісний огляд обшивки корпусу, крім того перевірити його протекторний і катодний захист, кріпильні деталі, стан листів у зовнішній обшивці, визначити наявність і локалізацію вм’ятин, тріщин або розривів, здійснити огляд кінгстонних решіток, виконати огляд гвинто-рульового комплексу з виміром просадок підшипників баллера пера керма і дейдвуда. Інспекція суден на плаву дозволяє швидше виявити можливі ризики і чіткіше визначити перелік майбутніх ремонтних робіт.

Підводний огляд підводної частини корпусу судна на плаву

Кожне судно індивідуальне, у кожного із них своя історія і доля. Саме тому кожен раз підводний огляд проводиться з урахуванням особливостей об’єкта.

У більшості випадків підводна інспекція судна здійснюється під наглядом інспектора класифікаційного товариства, а водолазні компанії, що виконують інспекцію, заздалегідь пройшли перевірку на компетентність в необхідному класифікаційному товаристві і мають на руках визнання даного органу на виконання робіт по огляду суден.

Перелік заходів для проведення підводного інспекції судна

Ось приблизний опис переліку заходів, які проводять водолази, коли необхідно провести підводну інспекцію судна:

  • Як правило фахівці-водолази, оснащені спеціальним інструментом і відеообладнанням, відповідно до затвердженої програми обстеження, занурюються на потрібну глибину.
  • Потім за допомогою апаратури інспектору показуються ті місця і об’єкти, які потрібно перевірити.
  • Інспектор спостерігає за оглядом і постійно бачить зображення на своєму екрані, також він може коригувати роботу водолазів і направляти їх дії. Оглядається підводна частина корпусу, донні і бортові отвори, бортові кили, зварні шви, гвинто-рульової комплекс, заклепкові з’єднання і багато іншого, словом все, що вимагає перевірки та інспекції.
  • Ретельному огляду піддаються гребні гвинти, оцінюється їх стан, визначається наявність або відсутність тріщин, корозії на поверхні лопатей.
  • Якщо є необхідність обговорення спірних моментів, більш детального і повторного обстеження, всі виявлені дефекти фіксуються за допомогою фотозйомки та відеозапису.
  • Також підводний огляд (опосвідчення) може виявити вм’ятини корпусу, які фахівець-водолаз заміряє за допомогою бухтіномера, магнітних рейок та інших спеціальних інструментів.
  • Буває, що підводна інспекція супроводжується одночасними ремонтними роботами у разі, якщо дефекти можна усунути прямо відразу, на плаву. Такий частковий і терміновий ремонт допомагає продовжити надійність експлуатаційних характеристик судна і значно знижує аварійні ризики.

Популярні питання-відповіді до теми “Підводний огляд судна”

Що таке огляд судна?

Огляд (інспекція) судна – це процес визначення технічного стану судна з метою встановлення його відповідності чинним нормативно-технічним документам. Огляд судна буває плановий і позаплановий. Завдяки плановому огляду можна своєчасно виявити будь-які порушення в конструкції судна і усунути їх. У випадки виникнення позаштатної ситуація, для запобігання аварії, виконується позаплановий огляд і усунення дефектів.

Що таке огляд судна на вимогу класифікаційних товариств під водою?

У більшості випадків огляд судна здійснюється під наглядом інспектора класифікаційного товариства. Щоб виконати такі роботи, водолазної компанії необхідно мати свідоцтво про визнання від класифікаційного товариства, під яким виконується огляд судна.

Як проводиться огляд судна?

Огляд судна може проводитися в доці і на плаву. Для виконання такого виду робіт необхідно мати спеціальний допуск. Тому підводний огляд судна проводяться командою спеціально навчених водолазів, які мають необхідне обладнання.
Після виконання огляду, результати вносяться до Акту огляду та передаються замовнику разом з фото і відеофіксацією роботи.

В яких ситуаціях проводиться огляд судна?

Підводне обстеження судна проводиться у випадку:

  • Необхідності отримання/продовження ліцензії на перевезення пасажирів, вантажів або дозволу на експлуатацію.
  • Оцінки стані судна при його купівлі, продажу або оренді.
  • Перед проведенням планового ремонту.
  • У випадку позапланової ситуації: пошкоджень після зіткнення з іншими транспортними об’єктами, посадки на мілину або складні погодні умови.
Меню