Підводне зварювання та різання

Сучасна морська індустрія передбачає будівництво і експлуатацію сотень тисяч суден. Водна стихія часом безжальна до своїх «гостей», особливо часто піддається руйнівній дії підводна частина будь-якого судна.

Підводне зварювання та різання

Як наслідок – пошкодження підводної частини корпусу судна, корозії, втрата плавучості і інші проблеми, які потребують вирішення. Судноремонт – невід’ємна частина життя будь-якого судна, він може бути плановим або терміновим. У разі, якщо пошкодження не вимагають планового докування або проблему потрібно вирішити терміново, застосовуються підводні роботи, тобто підводний ремонт. Підводний ремонт дає можливість в більш короткі терміни здійснити аварійні роботи без необхідності докування. До переліку підводних робіт входить підводне зварювання та підводне різання.

Сучасне підводне зварювання найчастіше виконується наступними способами:

  • Зварювання у сухому середовищі – у сухій глибоководній камері, коли зварні шви за якістю абсолютно ідентичні зварним швам, виконаним на суші. Однак, це трудомісткий процес, який передбачає наявність плавучих кранів і додаткових суден;
  • Сухе глибоководне зварювання, гідрозварювання, коли роботи проводяться в стабільно сухому газовому середовищі, тобто в спеціальних портативних боксах. Подібне напівавтоматичне підводне зварювання виконується електродним дротом. Цей спосіб вимагає дуже щільного прилягання до того місця, яке власне буде зварюватись, тобто герметичності. Також потрібна спеціальна суміш інертних газів для витіснення води з камери або боксу і підтримки у них сухого середовища. Електродний дріт, який плавиться, подається із заданою швидкістю за допомогою гнучкого шланга в зварювальну головку. Таке підводне зварювання контролюється за допомогою спеціального пульта управління, який розташовується над водою. Також у пульті є всі необхідні контрольні та вимірювальні прилади. Сухе глибоководне підводне зварювання за допомогою подібного пристрою регулюється і коригується.

Підводне зварювання та різання

Мокре зварювання, яке як будь-яке інше підводне зварювання проводиться в залежності від умов різними способами, умовно ділиться на ручне дугове зварювання та напівавтоматичне зварювання. Процес мокрого зварювання базується на тому, що дуга здатна стабільно горіти в газовому міхурі за умови сильного, інтенсивного охолодження водою. Власне, газовий міхур виходить через випаровування води, пару і газів металу, який плавиться. Вода в зварювальній дузі розкладається на кисень і вільний водень, кисень в свою чергу вступає у взаємодію із металом, утворюючи оксиди.

Підводне різання також підрозділяється на наступні способи:

  • Електрокисневе різання, яке дуже вигідне і економічне на глибині до ста метрів. Метал, який піддається різанню, нагрівається до температури плавлення за допомогою електричної дуги, через електрод надходить струмінь кисню, який спалює металеву частину і видуває оксиди. Підводне різання такого типу застосовується в основному для різання чорних металів, також воно вимагає стабільний і якісний електричний контакт з металевою поверхнею. Підводне різання, виконуване таким методом, має давню історію, а вперше було використане в 1915-му році.
  • Екзотермічне різання, подібно елетрокисневому різанню засноване на горінні спеціального електроду в потоці кисню, що подається через сам електрод. В даному випадку електрод горить автономно, а електрична дуга потрібна тільки для підпалу електрода. Дана технологія є, мабуть, найпоширенішим способом підводного різання. Дуже висока температура горіння екзотермічного електрода дозволяє різати не тільки чорний метал, але і бетон, в тому числі і залізобетонні конструкції.

Підводне різання за допомогою гідравлічних систем – це різання, засноване на використанні потужної енергії, яку створює потік рідини. Для створення потоку під високим тиском використовують гідравлічне масло, яке нагнітається по гнучкому шлангу в гідравлічній насосній станції (гідрокомпресорі). Підводне різання таким способом має високий ККД при розумних витратах. Гідравлічні системи та інструмент дуже надійні, компактні, стійкі до низьких температур і досить прості в експлуатації.

Підводне зварювання та підводне різання сьогодні дуже затребувані, оскільки є напрочуд надійним і ефективним способом бездокового ремонту суден.

Меню